Zonder het te beseffen hebben we vrijwel allemaal woningautomatisering toegepast in, op of rondom onze woning. Denk aan de thermostaat van uw verwarming. Deze zorgt ervoor dat uw verwarming stopt met verwarmen wanneer de door u gewenste temperatuur is bereikt. Andersom; start de verwarming ook weer met verwarmen wanneer de temperatuur tot onder het door u gewenste niveau is gedaald. Dit samen zorgt voor een constante temperatuur in uw woning. Eén van de vele vormen van domotica. Kunt u zich nog voorstellen dit handmatig te moeten regelen met meer of minder hout in de kachel of open haard?
Waar we vroeger van de bank af kwamen om de gewenste temperatuur op de thermostaat in te stellen, hebben we tegenwoordig een thermostaat die is voorzien van een ingebouwde timer. Deze zorgt ervoor dat uw verwarming op een vooraf ingestelde tijd aanspringt, waardoor uw huis lekker warm is wanneer u ’s ochtends opstaat, of wanneer u ’s avonds thuis komt van uw werk. Ook dit is een vorm van domotica. Meer en meer zien we de thermostaat die op afstand kan worden bediend met een smartphone en/of tablet verschijnen in het straatbeeld. Bij deze laatste oplossing komt IP-technologie om de hoek kijken, waarna de stap tot integratie van diverse systemen niet ver meer weg is. Deze IP-technologie zorgt ervoor dat uw apparaten kunnen praten met het internet, waardoor ook het bedienen van uw woning van buitenaf mogelijk is.
Waarop ik eerder al doelde, wordt domotica over het algemeen gezien als luxe product dat het leven vergemakkelijkt. Het vergemakkelijken van het leven doet het zeker. Echter is domotica, of liever gezegd woningautomatisering, voor enkele onder ons ook bittere noodzaak en zorgt zij ervoor dat wij, in een maatschappij waarin de zorgsector enorm onder druk staat, steeds langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
Domotica kan u helpen bij het openen van een deur op afstand. Met één druk op de knop kan een deurautomaat worden geactiveerd waardoor uw deur wordt geopend en gesloten. Uiteraard heeft u de mogelijkheid om te zien wie er voor uw deur staat alvorens u de deur opent. Daarnaast kan domotica er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle verlichting in en om uw woning, met één druk op de knop wordt in- of uitgeschakeld. De zogenoemde “alles aan” en “alles uit” functie. Bedenk uzelf eens hoe fijn dat is wanneer u slecht ter been bent en u dus niet meer het hele huis door hoeft omdat u ergens een lamp bent vergeten.
Traditioneel wordt verlichting bedraad in- en/of uitgeschakeld. Echter bestaan er tegenwoordig draadloze zenders en ontvangers zodat onderlinge bekabeling niet meer nodig is. Naast dat draadloze oplossingen snel en gemakkelijk te installeren zijn, zijn zij ook ideaal voor renovatieprojecten of situaties waarin een uitbreiding op een bestaand systeem gewenst is. U creëert eenvoudig een extra schakelpunt voor de verlichting in uw woning met behulp van enkel een draadloze zender (plakschakelaar) en een draadloze ontvanger. Hak- en breekwerk, het trekken van bekabeling of andere bouwkundige aanpassingen komen er niet meer aan te pas. Dit bespaart u een hoop sores maar vooral ook een hoop kosten. Geld dat u vervolgens kunt besteden aan verdere automatisering van uw woning of allerlei andere leuke dingen van het leven. De eerder genoemde plakschakelaar heeft tevens als voordeel dat de gebruiker deze in de woning kan plaatsen waar hij of zij maar wil.
Draadloze oplossingen kunnen overigens ook worden geïntegreerd met bestaand schakelmateriaal. Een breuk in uw bestaande bekabeling vormt hierdoor geen probleem en u hoeft daarnaast geen afbreuk te doen aan de universele uitstraling van uw bestaande schakelmateriaal.
Niet alleen verlichting, maar ook zonwering of alle andere apparatuur die kan worden aangestuurd op basis van een contact, kan werken volgens dit principe. Uiteraard vraagt iedere situatie om zijn eigen oplossing. Echter, door te werken met universele oplossingen, die in bijna alle gevallen kunnen worden toegepast, ligt domotica ook binnen uw handbereik. Sterker nog; zonder dat u zichzelf er bewust van bent, maakt u al gebruik van domotica. Het vertalen van het begrip naar woningautomatisering en het benoemen van een aantal eenvoudige voorbeelden, doet u beseffen dat domotica helemaal niet iets exclusiefs, alleen voor de welgestelde van onze samenleving, is. De meesten van ons maken, zonder het te weten, zelfs al gebruik van één van de vele vormen van domotica. En mocht dat niet zo zijn, dan ligt dat in ieder geval binnen handbereik. Laat u niet afschrikken door een complex begrip maar pak de koe bij zijn horens en ervaar wat domotica voor u kan betekenen. Niet alleen op het gebied van het verhogen van uw wooncomfort maar bijvoorbeeld ook op het gebied van het besparen van energie.
In de wereld van Elbo Technology hebben mensen minder zorgen en meer comfort. Omdat het gebouw waarin ze wonen of werken echt een verlengstuk van hen is...
T: +31(0)40 267988