Meer weten over domotica?
De klimaatverandering is niet meer te stuiten, zo lijkt het. De oorzaak: het broeikaseffect, veroorzaakt door CO2. Energieverbruik in en om het huis is een belangrijke boosdoener. Of u nu in een oud of nieuwbouwhuis woont: dat gaat nu veranderen, dankzij slimme domotica-oplossingen die het huis grotendeels zelfvoorzienend maken qua energie en water. Dat is goed nieuws voor Moeder Aarde en ook voor uw portemonnee.
Meer weten over domotica?
Domotica-vakmensen hebben nu gebruiksvriendelijke systemen ontwikkeld, die precies bijhouden of de woonkamer, de slaapkamer of de werkkamer gebruikt worden. Zodra u of een andere huisgenoot of vriend de kamer binnenwandelt, springt de verwarming aan. In plaats van centrale verwarming, die niet echt efficiënt met energie omgaat, kiezen steeds meer mensen voor infraroodpanelen. Dat zijn warmteplaten, bijvoorbeeld fraai weggewerkt als schilderij, die warmte uitstralen. Zodra de domotica-sensoren ontdekken dat jullie knus op de bank zitten, beginnen de platen behaaglijke warmte uit te stralen. Als jullie zin krijgen in een spannend vervolg, is de slaapkamer al warm...
Nu we het toch over warmte hebben: die kan ook het huis ingepompt worden. Een soort omgekeerde koelkast dus. Het grappige is dat er soms wel tien kilowattuur aan warmte het huis ingepompt kan worden voor elke kilowattuur aan stroom.
Een warmtepomp haalt de warmte uit de grond of uit de lucht. Warmtepompen die warmte uit de grond halen, halen een hoger rendement, maar zijn duurder dan lucht-warmtepompen. In de zomer werkt de warmtepomp als airconditioning. De lucht wordt dan afgekoeld in de grond en koelt het hete huis. De aarde blijft onder de twee tot drie meter onder de grond namelijk altijd dezelfde temperatuur houden. Domotica meet precies, wanneer de warmtepomp moet worden ingeschakeld. Uiteraard kan ook dit geavanceerde systeem via een app op de smartphone bediend worden.
Passiefhuizen en nulwoningen kunnen door middel van domotica nog veel beter functioneren. Door op de juiste momenten lucht naar binnen te pompen of zonneschermen te bewegen, kan je de binnentemperatuur gelijkmatig en comfortabel houden. In plaats van zelf de ventilatie aan en uit te zetten, doet het domoticasysteem dat automatisch voor u. Bijvoorbeeld op een lentedag om twee uur 's middags, en op een hete zomerdag in de vroege ochtend. Dat scheelt heel wat kubieke meters gas of liters stookolie, voor de Vlamingen onder u beter bekend als mazout. Zo komt een energieneutraal huis snel binnen bereik.
We gebruiken veel water, rond de 120 liter water per dag in Vlaanderen en Nederland. Regenwater belandt nu meestal in het riool (tot ergernis van waterzuiveraars). Steeds meer huizen vangen nu met behulp van domotica-gestuurde systemen regenwater op. Regenwater is namelijk uitstekend te gebruiken om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen, de auto mee te wassen of om in de wasmachine te gebruiken. Of om mee te douchen.
Over douchen gesproken: warm douchewater belandt nu in het riool. Er is een uitgekiend systeem ontwikkeld, waarmee de warmte aan het verbruikte douchewater onttrokken wordt, en wordt gebruikt om schoon douchewater mee op te warmen. Tot maar liefst 60% van de warmte wordt teruggewonnen, waarmee dit systeem in twee tot drie jaar terugverdiend is. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme besparing op CO2-uitstoot.
Stel, u staat op het punt naar huis te gaan. Dan kan u via de app op uw smartphone alvast het domotica-systeem in uw huis de opdracht geven om uw huis op te warmen. Net als u de deur binnenstapt, uiteraard geopend met uw app, is het huis opgewarmd. Uw huis wordt geen minuut langer opgewarmd dan nodig. Uiteraard wordt de verwarming weer uitgeschakeld als u het huis verlaat.
Lopen uw energiekosten de spuigaten uit, dan betaalt een domoticasysteem zich dus snel terug. En dat niet alleen. Ook uw kwaliteit van leven wordt veel beter. Kortom: u houdt niet alleen geld over, u kunt ook nog meer genieten van uw leven.
De mogelijkheden van domotica voor een klimaatneutraal huis ontdekken? Ons woningautomatiseringssysteem Yokis maakt het mogelijk.
Fronza brengt wetenschap naar de mens