Home - Blog / Nieuws - SIP Video-deurintercom

SIP Video-deurintercom

In de wereld van VoIP zijn eigenlijk vrijwel alle IP-video-intercom toestellen gebaseerd op SIP (Session Initiation Protocol). De tegenhanger is H.323, maar deze komt hier in Europa in veel mindere mate voor dan SIP. Het grote voordeel van een SIP-deurintercomtoestel is dat deze op vrijwel elke iPBX (IP telefooncentrale) of VoIP provider aangemeld kan worden.

Wanneer er ook een camera in het intercomtoestel is ingebouwd, kan het videobeeld worden weergegeven op bijvoorbeeld een bureautoestel of een smartphone tijdens een gesprek. Het videobeeld is in de meeste gevallen op de h.264 codec gebaseerd. Wanneer je video wilt weergeven moet je er wel rekening mee houden dat zowel de SIP server (iPBX) als het ontvangende toestel ook h.264 video ondersteund.

De intelligentie van een SIP-video-intercom zit in het ontvangende toestel

Een nadeel van de h.264 codec is dat het videobeeld alleen tijdens het gesprek weergegeven wordt. Voor een deurcommunicatie toepassing is het wenselijk dat je het videobeeld al ziet voordat de audio verbinding is opgebouwd. Er zijn fabrikanten die hiervoor een oplossing hebben, het videobeeld (MJPG videostream) wordt dan al weergegeven tijdens oproep. Dus dan kun je al op voorhand zien wie er aan de deur staat. De intelligentie voor het videobeeld zit met deze manier ook in het ontvangende toestel en niet in het SIP-invite bericht met de h.264 codec zoals hierboven besproken. Wanneer het ontvangende toestel bijvoorbeeld een oproep krijgt van de voordeur, dan zal er een MJPG videostream opgehaald worden van de camera in het toestel bij de deur aan de hand van het toestelnummer (SIP ID).

 

Nadelen van deze oplossing zijn dat er maar enkele fabrikanten zijn die deze oplossing ondersteunen zoals Grandstream, Auerswald, Gigaset of SNOM, en dat het wat meer configuratie vereist. Als app is er bijvoorbeeld VaserControl Doorcom voor zowel Android als iOS. Voordeel is wel dat je eigenlijk iedere MJPG-stream kunt weergeven. De IP-deurvideotoestellen van Vingtor Stentofon zijn uitermate geschikt voor deze toepassing.

SIP video intercom installeren

De Grandstream toestellen genieten hierin mijn voorkeur, deze hebben de beste videoprestaties en daarnaast ondersteunen deze toestellen h.264 en de MJPG functionaliteit. Wanneer er gebruik van apps gemaakt wordt, adviseer ik om deze enkel lokaal te gebruiken binnen het eigen wifi netwerk. Communicatie via 3G of 4G kan theoretisch wel, maar hier komt wat meer bij kijken in de configuratie van netwerk en applicatie. Het is daarbij verstandig om een fallback in te bouwen via het reguliere telefoon netwerk, zodat de oproepen altijd afgehandeld kunnen worden al dan niet met beeld.

Ralf Seems
Technisch specialist

"Ik hou me met name bezig met de technische ondersteuning voor apparatuur van Vingtor-Stentofon (SIP, intercom) en CCTV systemen van diverse fabrikanten. 
Mijn werkzaamheden bestaan uit het voorbereiden van systemen, assisteren bij problemen op locatie in de vorm van een 2e lijns support tot het geven van technische trainingen aan onze klanten. Kortom heel afwisselend!"

 


Gerelateerde projecten

U wilt nog meer weten? Ontdek hier aanvullende berichten, artikelen, blogs en video's die gerelateerd zijn aan het onderwerp van uw keuze. Wij hebben ze voor u verzameld en overzichtelijk gebundeld. Wij wensen u veel leesplezier en horen het graag als u bijzonder specifieke informatie nodig heeft.